Deo Volente Deo Volente

Deo Volente

Af en toe zien we de afkorting D.V. (Deo Volente) nog staan, in een uitnodiging of in een agenda voor een vergadering.
Nog minder vaak wordt er gezegd: “zo de Heer wil“.
Soms zeggen we dan: ‘bij goede gezondheid‘ of ‘bij leven en welzijn‘.

Alle uitdrukkingen geven de voorlopigheid aan van afspraken.
We kunnen nog zoveel plannen maken, maar er hoeft maar iets te gebeuren en al onze plannen liggen in diggelen en er komt niets meer van terecht.
Het geeft ook onze broosheid en kwetsbaarheid aan.

In wezen zijn wij afhankelijk van Gods goedheid en leven wij van Zijn genade.
Het feit dat we de afkorting D.V. of het voorbehoud van het in leven zijn of een goede gezondheid vaak niet meer gebruiken, is kenmerkend voor onze tijd.
Wij mensen van deze tijd willen niet (meer) afhankelijk zijn: wij beslissen zelf wel wat goed voor ons is. Alsof wij ons zelf uit het drijfzand van ellende en verdriet zouden kunnen trekken. Dat is onmogelijk zonder hulp van buitenaf.
Vanuit het geloof kunnen we beter zeggen: van Bovenaf, als God het wil.
En dan is het ook nog eens zo, dat zijn wil niet dezelfde hoeft te zijn als die van ons.
Als we ons hiervan bewust zijn, dan kunnen we en mogen we het nieuwe jaar met vertrouwen tegemoet gaan.

Misschien een goed recept voor 2020:
500 gram goede gedachten,
500 gram vriendelijke woorden,
1 kilogram vergevingsgezindheid en een handvol fijn gestampte fouten.
Dit alles oplossen in 5 dl. verdraagzaamheid.
Naar smaak toevoegen: een flinke dosis liefde