Wat is een eredienst?

U wordt welkom geheten door een gastdame of gastheer.

Op veel kerkelijke feestdagen en op de zondag is er een morgendienst. Het aantal kerkgangers is gemiddeld honderd. De dienst begint om 9.30 uur.
De reguliere erediensten verlopen volgens een vaste volgorde (liturgie). Voor de dienst zingen we samen een aantal liederen, die met de beamer op de muur geprojecteerd worden. De liederen kunnen door gemeenteleden worden opgegeven. De organist begeleidt de samenzang. De kaars brandt: een zichtbaar teken dat God bij ons wil zijn met Zijn licht en warmte.
Als de klokken beginnen te luiden begint de dienst. De voorganger en een aantal kerkenraadsleden komen de kerkzaal binnen. Vervolgens worden we welkom geheten door de ouderling van dienst (dit wisselt per zondag). De ouderling leest mededelingen voor (over vergaderingen, ziekte van gemeenteleden of jubilea). Hierna schudt de ouderling de hand van de voorganger. Met dit gebaar draagt de ouderling de regie van de dienst over aan de predikant. Ook de voorganger groet de gemeente. We komen van alle kanten en het eerste gedeelte van de dienst is erop gericht om al die verschillen af te schudden, zodat iedereen gelijkgericht aan het eind van de dienst weer geïnspireerd de wereld in kan. God wordt daarbij om hulp gevraagd. We lezen uit de bijbel en zingen liederen.
In de uitleg of preek, geeft de voorganger een toelichting op het bijbelstuk dat is gelezen. De kinderen zijn voor de uitleg naar een nevenruimte gegaan, waar zij op hun eigen niveau met een bijbelverhaal bezig zijn.
Na de preek belijden we ons geloof. Dit kan door het zingen van een lied of het luisteren naar een gedicht. Vervolgens danken we God in een gebed voor alle goede dingen die ons toekomen. Er is ook ruimte voor persoonlijk gebed: in stilte kun je alles voorleggen waar je Gods hulp voor vraagt.
Er wordt ook gecollecteerd. Symbolisch geven we hiermee aan dat we delen met anderen. Het doel van de collecte wordt altijd in de mededelingen genoemd.
Alle kinderen zijn aanwezig bij het zingen van het laatste lied: ook de kleinsten zijn door hun ouders opgehaald. We krijgen de zegen mee en gaan de wereld weer in…

Belangrijk nieuws!!!!!
Naar aanleiding van de richtlijn namens de Regering en PKN heeft het Moderamen besloten om tot 1 juni alle geplande activiteiten niet door gaan: alle kerkdiensten in deze periode gaan niet door. wij denk hierbij met name aan die diensten/activiteiten die allemaal komen te vervallen. De diensten in de Stille week, HA viering, 1ste paasdagviering, de belijdenis/doopdienst die al verplaatst was naar 17 mei,  De ontmoetingsavonden/groothuisbezoeken, de kerkenraadsvergaderingen, overleggen moderamen, de overleggen diaconie en cvk, de rommelmarkt. Zolang de crisis duurt en de maatregelen gehandhaafd blijven.

Kerkdiensten via www.kerkomroep.nl en de luisterkastjes te beluisteren:
Er zullen weer 3 dienst online te beluisteren zijn en wel op
Zondag 10 Mei dit is een dienst die geleid wordt door Margriet Planting & Gerrie Westerdijk. Thema Back to basic
Hemelvaartsdag 21 Mei Online regio dienst vanuit de Protestanste kerk "Het Anker"
1e Pinksterdag Zondag 31 Mei zal de dienst worden geleid door Henk Prins & Ageeth Aukes - Smit meer